• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

37o Επαρχιακό Μαθητικό Συνέδριο Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Λεμεσού

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου διοργάνωσε τη φετινή σχολική χρονιά το 37ο Επαρχιακό Μαθητικό Συνέδριο Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Λεμεσού με θέμα «Οικολογία: ο ανθρωπισμός του μέλλοντος – Οἴδαμεν γὰρ ὅτι πᾶσα ἡ κτίσις συστενάζει καὶ συνωδίνει ἄχρι τοῦ νῦν» (Ρωμ. 8,22). Το Συνέδριο  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, από τις 08.30 – 13.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Εισηγητές στο Συνέδριο ήταν οι έγκριτοι επιστήμονες Δρ Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και  Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Σύμβουλος Βιολογίας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Επιστημονικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Περιβαλλοντική Πολιτότητα.

Στο Συνέδριο παρουσίασαν, επίσης, εισηγήσεις μαθητές/τριες του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του Λυκείου Αγίου Αντωνίου και του Λυκείου Αγίου Σπυρίδωνα. Κατά την τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμούς ο Διευθυντής του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο Πρόεδρος του Κ.Μ.Σ. και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων καθώς και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος. Εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Λεμεσού κ. Στέλιος Θεοφίλου διάβασε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Οι εισηγήσεις των δύο ακαδημαϊκών και οι παρουσιάσεις των τριών Λυκείων ήταν εξαιρετικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες, γι’ αυτό απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων.

Αρχικά οι μαθητές του Λυκείου Αγ. Σπυρίδωνος αναζητώντας  τη χαμένη ισορροπία  μεταξύ του περιβάλλοντος και του ανθρώπου προσπάθησαν  να σταχυολογήσουν τα αίτια που προκάλεσαν την οδύνη στη φύση, δίνοντας βαρύτητα στην αυξανόμενη τεχνολογική ανάπτυξη και στις μεθόδους της βιομηχανικής παραγωγής.
Ακολούθως ο  Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής επισήμανε πως σήμερα βιώνουμε μια πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση η οποία εκφράζεται με μια σειρά από παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην εισήγησή του επιχείρησε ν’ απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που προκύπτουν, όπως: πώς ο άνθρωπος θα μπορέσει  να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη περιβαλλοντική κρίση και πώς μπορούν να προλάβουν τη δημιουργία νέων περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Στη συνέχεια το Λύκειο των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου παρουσίασε τις συνέπειες που προκύπτουν από την αλόγιστη καταστροφή της φύσης. Οι μαθητές προέβησαν σε δύο  ερευνητικές εργασίες για τη χρήση των πλαστικών/μικροπλαστικών  και αντιβιοτικών καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οδηγούμαστε στη ρύπανση των εδαφών και των υδάτων, στην εξάντληση των φυσικών πόρων, στην ερημοποίηση, στη μείωση της βιοποικιλότητας  και στην αισθητική υποβάθμιση.   Μια αισιόδοξη προσέγγιση του θέματος μας παρουσίασαν οι μαθητές του Λυκείου Αγ. Αντωνίου ,οι οποίοι περάσαν τα δικά τους  μηνύματα εστιάζοντας στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Η διάσωση του πλανήτη από την οικολογική καταστροφή είναι εφικτή εάν προστατεύσουμε τη φύση , την αγαπήσουμε και τη σεβαστούμε. Η ανακύκλωση καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα ότι η ανθρωπότητα μπορεί. 
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δρ. Θεόδωρου Ζαχαριάδη βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ξεπεράσουμε τα όρια της αντοχής του πλανήτη. Σήμερα είναι διεθνώς αποδεκτό ότι η ευημερία του πλανήτη είναι διατηρήσιμη μόνο αν καταφέρουμε να έχουμε κοινωνίες με χαμηλή σπατάλη φυσικών πόρων και χαμηλές εκπομπές. Η έννοια της "Κυκλικής Οικονομίας", σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο το πρόβλημα αυτό, γιατί στοχεύει στο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της μείωσης των αποβλήτων και της επισκευής και επαναχρησιμοποίησης πρώτων υλών και προϊόντων, ώστε τίποτα από όσα χρησιμοποιούμε να μην πηγαίνει χαμένο.
Οι σύνεδροι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον στις δύο συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, απευθύνοντας εύστοχα ερωτήματα και καταθέτοντας τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Κάθε σχολείο είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου με ομάδα 10 μαθητών/τριών από τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου με τη συνοδεία ενός/μίας εκπαιδευτικού.
Σε όλους τους μαθητές/τριες και στους εκπαιδευτικούς, που  παρευρέθηκαν δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Θα ήταν παράλειψη, αν δεν αναφέραμε τη μεγάλη εντύπωση που έκανε στους συνέδρους μαθητές αλλά και σε όλους τους επισήμους το Ορχηστρικό Σύνολο του Σχολείου μας με την άψογη εκτέλεση της  “Βαρκαρόλας” του J. Offenbach από την όπερα “Τα παραμύθια του Χόφμαν” και της  “Άνοιξης” του A.Vivaldi, 1η κίνηση από το έργο “Τέσσερις Εποχές”, όπως και δεκάλεπτο φιλμάκι που προβλήθηκε στο τέλος με στιγμιότυπα από το Συνέδριο και συνεντεύξεις Διευθυντών των σχολείων και μαθητών συνέδρων.


Η οικολογία λοιπόν, από τις λέξεις οίκος και λόγος  που σημαίνει κυριολεκτικά τη μελέτη του φυσικού μας οίκου, μπορεί να αποτελέσει την ανθρωπιστική επιστήμη που μπορεί να διασώσει τον πλανήτη μας. Όλοι όμως εμείς,  σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο μπορούμε διαφυλάξουμε και να  παραδώσουμε έναν ακέραιο κόσμο στις επερχόμενες γενεές. Ας συμπεριφερθούμε στη φύση με σεβασμό. Ας την αγαπήσουμε και ας τη φροντίσουμε με αγάπη ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.