• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Άτυπη Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Πλαίσιο της Ημέρας του Πολίτη

Την Δευτέρα, 18/02/2019 και ώρα 6:30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η τρίτη οργανωμένη  άτυπη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν τελειόφοιτοι μαθητές από όλα τα σχολεία της Κύπρου αλλά και μέλη της Εθνικής Φρουράς και του Αστυνομικού Σώματος. Το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου εκπροσωπήθηκε από τους ακόλουθους μαθητές του αγήματος: Χατζηχαραλάμπους Λουίζα Γ41, Ζεβεδαίου Αναστασία Γ41, Κωνσταντίνου Άντρη Γ42, Αλεξάνδρου Ραφαήλ Γ42 και Ζήκα Φαίδρα Γ31. Συνοδός καθηγήτρια ήταν η κ. Κουμουρή Αναστασία – Φιλόλογος.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης , συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη βελτίωση υφιστάμενων πολιτικών και εφαρμογή νέων πολιτικών με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους με αναφορές στις απόψεις των υπουργών. Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδη. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου και στο τέλος να υποβάλουν ερωτήματα και εισηγήσεις  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Υπουργούς για θέματα που τους αφορούν και τους απασχολούν.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ενεργός εμπλοκή των νέων στην πολιτική είναι ίσως το σημαντικότερο που πρέπει να επιδιώκει κάθε κυβέρνηση, προκειμένου να έχει ενεργούς πολίτες και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο  στους υπουργούς.

Πρώτος μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου που τόνισε ότι οι νέοι ζουν  και βιώνουν στην καθημερινότητα τους  φαινόμενα διαφθοράς  και ανέφερε ότι  «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το πολυδιάστατο κόστος της διαφθοράς πλήττει τη Δημοκρατία, επηρεάζει αρνητικά όλους τους πολίτες, αυξάνει τη φτώχεια  και εμποδίζει την ανάπτυξη». Γι΄ αυτό η Κυβέρνηση προχώρησε στον καταρτισμό της Εθνικής Στρατηγικής κατά της διαφθοράς  και είπε ότι «ξεκινάμε διάλογο με τους νέους με στόχο την από κοινού ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς».


Στην συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Οικονομική Ανάπτυξη μέσω της στήριξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , της έρευνας και της καινοτομίας, για να σημειώσει ότι «αυτό είναι το τρίγωνο της γνώσης».


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι το πρώτο σχέδιο  για ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας , προκηρύχθηκε το 2015 με πάρα πολλές αιτήσεις , ενώ στη δεύτερη προκήρυξη το 2018  αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των αιτήσεων για νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα.


Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναφέρθηκε στα σχέδια κατάρτισης ή και επιδοτούμενης απασχόλησης με έμφαση στα προγράμματα που αφορούν στους νέους. Έκανε επίσης αναφορά στο σχέδιο επιδότησης για τους νέους αρχιτέκτονες που χρειάζονται άδεια πρακτικής εξάσκησης ενός χρόνου καθώς και τους νέους που τελειώνουν  τη Νομική σχολή.


Έπειτα πήρε τον λόγο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Χαμπιαούρης και ανάφερε ότι «τόσο το Υπουργείο όσο και ο Οργανισμός Νεολαίας, παίρνοντας τα μηνύματα των  καιρών, που αφορούν στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και στον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι νέοι μας, έχουν προχωρήσει το 2017 στη διαμόρφωση  Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία που, αφορά νέους ηλικίας 14 μέχρι 35 ετών και ήταν αποτέλεσμα συλλογικού διαλόγου. Τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 20 προγράμματα Νεολαίας όπου οι νέοι μπορούν να εμπλακούν και να αποκτήσουν δεξιότητες και ικανότητες.


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής είπε ότι «η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η ανάγκη ανανέωσης  του αποτελεί μια από τις σημαντικότερες  προκλήσεις στον αγροτικό τομέα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλη την Ευρώπη». Τόνισε ότι «σήμερα η γεωργία και η κτηνοτροφία  μπορεί να αποτελέσει μια σύγχρονη επιχείρηση στην οποία ένας νέος μπορεί να αναπτύξει πλήρως την επιχειρηματικότητα του».


Η Υφυπουργός  Ναυτιλίας, κ.  Νατάσα Πηλείδη είπε ότι «η Κύπρος είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη , ο τρίτος μεγαλύτερος στόλος στην Ευρώπη και ο 11ος στον κόσμο. Επιπλέον έθιξε στους νέους μαθητές διάφορα επαγγέλματα που μπορούν να ακολουθήσουν και αφορούν στον τομέα της ναυτιλίας   και τις παροχές που αυτά προσφέρουν.


Ο Υπουργός  Άμυνας, κ. Σάββας Αγγελίδης, αναφέρθηκε στον αθλητισμό στην Ε.Φ., ο οποίος θα εξυπηρετήσει τον σκοπό της αντιμετώπισης της φυγοστρατίας και ότι υπάρχουν δράσεις στήριξης του αθλητισμού.


Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος, είπε ότι «ένα από τα βασικότερα στοιχεία του τουρισμού είναι η διασφάλιση ποιότητας και ο μοναδικός τρόπος γι΄ αυτό είναι η συνεχής επικοινωνία με τον επισκέπτη». Επεσήμανε ότι έχει έρθει η στιγμή του εκσυγχρονισμού στην επικοινωνία και οι νέοι μπορούν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο και όλοι μαζί μπορούμε να πιέσουμε, ώστε τουριστικά καταλύματα, παραλίες,  ποδηλατόδρομοι κ.ά να έχουν διαδικτυακά προφίλ στο Facebook και στο Google, για να γίνεται γρήγορη αξιολόγηση.


Ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε  πως «η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. και από τις λίγες στον κόσμο που δεν έχει ΓΕΣΥ . Ανέφερε επίσης ότι  «σήμερα οι ιατρικές υπηρεσίες καθορίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες του ασθενή και όχι από τις ιατρικές του ανάγκες. Τόνισε ότι θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας για τα αυτόνομα νοσοκομεία και ότι θα καλλιεργηθεί κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.


Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, είπε ότι η Πολιτεία έχει θεσπίσει νομοθεσία για το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας που συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ ανέφερε  ότι εκπονείται στρατηγικό  σχέδιο που στη συνέχεια θα υλοποιηθεί. 


Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι «η αρχή επικουρικότητας σημαίνει ότι οι αποφάσεις του κράτους πρέπει να λαμβάνονται  όσο πιο κοντά στον πολίτη γίνεται», σημειώνοντας ότι οι σύγχρονες χώρες έτσι λειτουργούν και ο λόγος που θέλουμε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.


Τέλος, δόθηκε χρόνος στους μαθητές να υποβάλουν ερωτήματα στους Υπουργούς.