• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

25η Μαρτίου 2021

25η Μαρτίου 1821

Από την άλωση της Πόλης ως την ώρα που οι υπόδουλοι Έλληνες πήραν τη μεγάλη απόφαση, πέρασαν σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς.  Μια απόφαση βγαλμένη από το νου και την καρδιά, μια απόφαση που πάνω απ’ όλα στηρίχθηκε στη βαθιά Πίστη στο Χρέος προς την Πατρίδα, στην Ελευθερία. Πίστη ιερή, που κρατήθηκε αλώβητη στις ψυχές με τη δύναμη του Θεού.

Όταν αρχίζει ένας μεγάλος Αγώνας όπου ο καθένας αλλά και όλοι μαζί είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν για την Πατρίδα και την Ελευθερία, η Ελπίδα είναι αυτή που θερμαίνει τις καρδιές και κρατά ζωντανή την πίστη. Έτσι, ο Θούριος του Ρήγα Βελεστινλή πέφτει σαν σπόρος που μπολιάζει τις ψυχές των ραγιάδων και αναπτερώνει το ηθικό τους «ώς μία βροχή επεσεν εις όλους μας ή επιθυμία της ελευθερίας»

Η φλόγα του πολέμου άναψε ανήμερα της Θεοτόκου σε στεριά και θάλασσες. Για την Ελευθερία της Ελλάδας «έβαλε ο Θεός την υπογραφή του και δεν την παίρνει πίσω όπως είπε ο Κολοκοτρώνης. Κάθε μάχη και μια χρυσή σελίδα στην Ελληνική Ιστορία: Δερβενάκι, Τρίπολη, Βαλτέτσι, Μανιάκι... 

Αν τα μάτια του ανθρώπου μπορούσαν να δουν τα αόρατα, θα έβλεπαν  στις πολιορκίες του Μεσολογγιού, της Ακρόπολης και της Πάτρας, στις ορμητικές μάχες  της Τριπολιτσάς, των Δερβενακιών, της Αλαμάνας ή στις ένδοξες ναυμαχίες του Αιγαίου, να πολεμούν  πλάι πλάι ο Θεμιστοκλής και ο Μιαούλης, ο Μιλτιάδης και ο Καραισκάκης, ο Οδυσσέας και ο Κολοκοτρώνης κι ο Διάκος.

Και σαν ήρθε η ώρα για το Μεσολόγγι, «τον παλιοφράκτη» όπως το αποκάλεσε ο Ιμπραήμ, η μικρή και φτωχή Ελλάδα γίνεται  το κέντρο του κόσμου.  Υποκλίνεται η Ευρώπη του Μέττερνιχ. Οι Πολιορκημένοι εξαϋλώνονται, μένουν ως το τέλος πιστοί στο Χρέος κατακτώντας μία μία τις δυσκολίες και  γίνονται παγκόσμιο σύμβολο.Το Μεσολόγγι που είναι ένας ελάχιστος τόπος επάνω στη φλούδα της γης γίνεται ο ενδοξότερος.

Και η φωνή του Μεσολογγίου, της Χίου, των Ψαρών, της Κύπρου και των άλλων τόπων της Ελλάδας κι ο θρήνος για τον άδικο αφανισμό γίνεται κραυγή που ενώνει τους Έλληνες από άκρη σ' άκρη, μέχρι το επιθυμητό, την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Ομορφιά ελληνική, χιλιοτραγουδισμένη. Αθάνατη Λεβέντικη Ελληνική η Ψυχή σου ...

Συντελεστές εκδήλωσης:

Επιμέλεια/Σύνθεση Ντοκιμαντέρ: Άρτεμις Στυλιανού, Φιλόλογος

Μουσική: Χάρης Ψυλλίδης, καθηγητής Μουσικής

Βιντεοσκόπηση τραγουδιού: Νίκος Νικολάου, καθηγητής Πληροφορικής

Επιμέλεια: Άντρη Νεοφύτου, Β.Δ. Φιλόλογος

Γενική Επιμέλεια: Λουΐζα Σαζού, Β.Δ. Α’ καθηγήτρια Χημείας